fbpx

LAGraffiti

LAGraffiti

MAJ / JUN 2022

EXHIBITION
OVERVIEW

Prelude

Prvobitna definicija grafita kao subverzivne, supkulturalne i često nelegalne forme je danas deplasirana. Grafiti se u najširoj stručnoj i “profanoj” javnosti smatraju vidom umetničkog izražavanja.Pesudonimi autora doprinose očuvanju subverzivnosti i često “štite” delo od imena umetnika.

Grafiti su umetnička dela koja vidjamo svakodnevno i izazivaju preispitivanje odnosa umetnosti u javnom prostoru.David Choe, Kobra, Blek LE RET, VHILS ili Banksy su već deceniju prepoznati širom sveta kao “apostoli street art-a”.

Poslednje aukcije prepoznaju i monetizuju ove fenomene a u prilog tome ide da je Benksijevo delo prodato za 25.4mil $.

Period : 02.jun / 02.jul 2022.

Vreme trajanja izložbe: 5 nedelja

Mesto: galerija LAG, Tc Galerija Belgrade

Art direkcija :Djordje Knežević 

Synopsis 

Izložba okuplja 9 lokalnih street artumetnika, koji su u galeriji napravili svoj umetnički performans–oslikali zidove galerije stvorivši 6 dela : 4 pojedinačna (Endo, Kori, Djuradje I Stefko),jedanko autorski rad (JUNK I HOPE) I grupni rad (DAS DROGEN).

1.Nikola Mihajlović – Kori , “Intense relation”

2.Vuk Djurić– Endo, “Entropija”

3.Stefan Jangovski – Stefko, “Medusa”

4.Đurađ Stevanović – Djuradje, “Yu.Go.-45”

5.DasDrogen, “Das Orchestra”

6.Hope I Janko Počuča – Junk, “Everything, everywhere at once”

Umetnici (Nikola Mihajlović – KORI, Stefan Jangovski – STEFKO, Vuk Djurić – ENDO, Djuradj Stevanović – DJURADJE, kolektiv DAS DROGEN koji sačinjavaju – Ivan Miloševič (Finno), Igor Djipalo (Turbo), Stefan Jangovski( Stefko) I Frey Alhgren (Byorn) kao I koautori Hope I  Janko Počuča(JUNK) su svojim radom donirali umetnička dela izložena u galeriji za prikupljanje stipendija za Fondaciju “DobarGlas”.

Autori su po svom pozivu arhitekte, diplomirani graficki dizajneri i likovni umetnici i nagradjivani su za svoja dela.

Nastupali su na velikom broju street art festivala sirom Evrope i sveta–Exit, DUK, TamTam festival I drugi…

Tokom trajanja izložbe pristupiće  se oslikavanju Steinway klavira, uz pomoć prijatelja galerije iz PianoLand-a i znamenitog k67 kioska legendarnog jugoslovenskog/slovenačkog arhitekte Saše Mehtiga koji je donacija Gradskog saobraćajnog preduzeća– GSP Beograd.

Ovaj simbolički združeni, urbani  performans biće naknadno najavljen putem društvenih mreža.

Tokom trajanja izlozbe planirano je i održavanje panela koji bi se bavio pitanjima street arta kod nas, njegovoj ulozi u urbanom prostoru, kreiranju izložbenog prostora za umetnike I drugim važnim pitanjima.

Posebnu zahvalnost dugujemo prijateljima galerije LAG – Ani i Borisu Vrbanec iz “PianoLanda”, kompaniji “Saporigroup” i Mariji Gostović – Illy kafa, firmi “Invitto” za vina, firmi“All Media” I Pavlu Damjanoviću na pomoći oko sajta galerije, Anđeli Antić za kreiranje vizualnog identiteta izložbe I grafike , Slavici Stevanović iz “GSP Beograd”, osoblju “Lola café” na svesrdnoj pomoći, Jeleni Delić i Miroslavu Orloviću iz štamparije “Poliplan”, Ani Petrović – operskom pevaču, pratnji na klaviru– Tei Đorđević, čelistkinji Valentini Lučković stipendisti fondacije “Dobar glas”.

WE ARE A CREATIVE STUDIO SPECIALIZING IN BRANDING AND DESIGN. STAYINFORMED