fbpx

50 do 50

Izložba 50 do 50
Balkanski Arhitektonski
Bijenale

12.10.2021 od 20h

EXHIBITION
OVERVIEW

Izložba 50 do 50 – Balkanski Arhitektonski Bijenale

Svečano Оtvaranje 12.10. 2021. : : 20h : : Galerija LAG (tržni centar Galerija Belgrade) : : izložbu otvara gradski urbanista Marko Stojčić

 

Balkanski Arhitektonski Bijenale ove godine navršava 10 godina svog postojanja. Od osnivanja 2011. godine do sada, izloženo je preko 500 ostvaranja iz oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, autora iz cele Balkanske regije.

Kako je ideja, a i sama pratforma BAB krenula iz Srbije, koncipirana od strane Srpskih arhitekata, organizatori su želeli da zajedno sa kolegama obeleže pomenuti jubilej predstavljajući domaću arhitektontsku scenu na izložbi koja je simbolično nazvana 50 do 50 (50 to 50).

Cilj izložbe je afirmacija, prezentacija i promocija domaćih arhitektonskih i dizajnerskih kuća čiji predstavnici pripadaju starosnoj grupi od 50 godina. Na izložbi će svoje referentne radove predstaviti 40 arhitektonskih biroa i 10 dizajnera iz Srbije koji su svojim autorskim pristupom značajno uticali na razvoj lokalne kreativne scene.

Kako navodi autor izložbe, istoričar umetnosti Marko Stojanović, odabrani izlagači bili su u obavezi da poseduju i aktivnu produkciju u poslednjih 5 godina. U slučaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere, dok se od proizvođača nameštaja zahtevalo da imaju serijski proizvedene komade, koji su u poslednjih 5 godina u prodaji. Arhitektonski biroi biće predstavljeni kroz plakate i makete izvedenih objekata, dok će proizvođači nameštaja izlagati isključivo nameštaj i rasvetu.

Izložba 50 do 50 predstavlja svojevrsnu uvertiru za glavni događaj – BAB 2021, kada će gotovo sve države iz regiona na sličan način prikazati svoje arhitektonsko-dizajnerske aktivnosti.

Pred glavne izložbe u okviru ovogodišnjeg BAB-a, biće organizovana i naučna konferencija (), kao i dve prateće izložbe (Brutalzam na Balkanu i Savremeni stan i stanovanje).

Podsetimo da će se ovogodišnji BAB sa temom ICONIC NOMAD IN GLOBAL VILLAGE održati od 08. do 16. 12. u Bioskopu Balkan, dok je rok za prijavu i registraciju za ovogodišnju BAB izložbu 15.10.2021.

WE ARE A CREATIVE STUDIO SPECIALIZING IN BRANDING AND DESIGN. STAYINFORMED